Selain GLC 300e Coupe plug-in hybrid, turut diperkenalkan oleh Mercedes

Mercedes-AMG GLB35 2022 di Malaysia — kamera 360, butang stereng AMG, harga naik RM30k jadi RM393k

Selain GLC 300e Coupe plug-in hybrid, turut diperkenalkan oleh Mercedes-Benz Malaysia hari ini ialah versi kemaskini bagi Mercedes-AMG GLB35, yang hadir dengan pertambahan kelengkapan serta melibatkan penambahan harga berbanding model sebelumnya.

Perbezaan harnya sekitar RM30,000, menjadikan harga baru bagi model berkenaan RM392,582 atas jalan tanpa insuran, termasuk pengecualian cukai SST hingga 30 Jun ini. Selepas itu, SUV ini akan dijual pada harga RM405,888 dengan SST bagi tempahan yang dibuat selepas 1 Julai nanti. Setiap pembelian datang dengan jaminan empat tahun, tanpa had perbatuan.

Kelengkapan baru yang ditambah pula antaranya sistem kamera 360-darjah (sebelum ini hanya ada kamera undur) dan butang AMG baru pada stereng AMG Performance balutan kulit. Ini membolehkan pemandu menukar mod pemanduan dan laraskan tetapan bagi penyerap hentak adaptif AMG Ride Control.

Ini juga melibatkan kawalan isyarat MBUX Interior Assistant, yang membolehkan Mercedes-Benz User Experience (MBUX) membezakan masukan sentuhan antara pemandu dan penumpang. GLB35 juga kini dilengkapi dengan pancaran logo AMG di luar, mencantikkan lagi pencahayaan aluan di sekitar kereta.

Kelengkapan yang lain kekal sama, seperti lampu utama Multibeam LED, rim 20-inci sepuluh-jejari warna hitam, landasan bumbung aluminium, sistem tanpa kunci, butang Push Start, kawalan pendingin dua zon dengan corong belakang, kerusi sport larasan elektrik dengan fungsi memori, kerusi balutan kulit buatan Artico dan mikro gentian Dinamica, kemasan gentian karbon tiruan, tali keledar merah, lampu suasana 64-warna, bantuan parkir dan pintu ruangan belakang bebas kendalian tangan.

Untuk sistem hiburan, GLB35 diberikan paparan instrumen dan infotainmen berkembar 10.25-inci, sokongan Apple CarPlay dan Android Auto dengan 10 pembesar suara serta sistem bunyi 225-watt (tiada lagi sistem Burmester). Dari sudut keselamatan, ia datang dengan AEB, bantuan mengekalkan lorong, peninjau titik buta dan amaran bukaan pintu.

GLB35 terus menggunakan enjin 2.0 liter turbocas empat-silinder, menghasilkan 306 PS dari 5,800 hingga 6,100 rpm dan 400 Nm tork antara 3,000 hingga 4,000 rpm. Ini dipadankan dengan transmisi klac berkembar AMG Speedshift DCT lapan-kelajuan dan sistem pacuan semua roda AMG Performance 4Matic, menjadikannya boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 5.2 saat.

Mercedes-AMG GLB35 4MATIC 2020Source link

Leave a Reply